5 причини сайтът Ви да бъде ударен от Penguin

Google Penguin следи за некачествени връзки към сайта ви!

Може и да ви изненадаме с това, но при SEO може да има престараване! Това си проличава най-вече, когато някое от животните на Google – Panda и Penguin – „закуси“ с вашия толкова старателно оптимизиран уебсайт.

Ако сайтът ви е ударен от Пингвин, възможността за възстановяване е нищожна. Затова, вижте при кои пет SEO дейности да внимавате повече.

Причина 1: Прекалено много некачествени връзки към сайта ви

Ако сайтът ви е бил засегнат от Google ъпдейта Penguin, една от възможните причини е, че към него са били насочени много некачествени връзки. Алгоритъмът на Пингвин е създаден така, че да прихваща уебсайтове които мамят, с цел по-високо класиране в Google. Големият брой некачествени връзки към даден сайт според Пингвин е опит за измама, нещо неестествено. Това намалява доверието, което Google изгражда за сайта ви.
nekachestveni-vruzki-google-penguin Ако имате ръчно наказание, което е различно от алгоритмичен проблем, свързан с Penguin, тогава трябва ръчно да премахнете колкото се може повече некачествени връзки. Това обаче може да не ви помогне да „избягате“ от Google Penguin.

На въпрос към John Mueller в Google Webmaster Central Hangout относно това дали инструментът “disavow” е равностоен на премахването на линкове от гледна точка на Пингвина, той отговори:

„От теоретична гледна точка, използването на инструмента “disavow” е достатъчно, но от практическа гледна точка е много по-добре да се изтрият колкото може повече връзки.”


Причина 2: Неправилно отхвърляне (disavowing) на връзки

В почти всички случаи, ако ще използвате опцията disavow за връзки, то това трябва да стане на ниво домейн! Например: Ако отхвърлите връзки от http://www.example.com/article.html, вие може би ще пропуснете връзки които идват от страници като:

http://www.example.com/page3/
http://www.example.com/tag/stuff/
http://www.example.com/category/articles/
http://www.example.com/article.html&utm=trackingcode
…и други.

За разлика от преди, хубавото сега е, че вече получавате съобщение за проблем, когато качвате грешен тип файл за disavow. Ако се опитате да качите .csv, вместо .txt файл, ще получите подобно съобщение:
greshen-fail-za-disavow Трябва много да внимавате какви грешки ви излизат, когато прикачвате файла си:
greshka-pri-kachvane-na-disavow Дори когато файлът е бил качен успешно, той може да е безполезен заради софтуера за редакция на текста, който създава следните неудобства:

Как трябва да бъде:
domain:example.com

Как се визуализира след софтуера за редакция:
domain:example.com&A

Това може да се случи, когато опитате да преминете от non-UTF8 файл към UTF8. Файлът ви ще бъде приет успешно като disavow файл, но Google няма да премахне коректно връзките за адрес example.com.


Причина 3. Трябва да изчакате да се обнови Google Penguin

Много често ползите от работата на SEO специалистите се виждат, едва когато Google Penguin се обнови (рефрешне).

Последното обновяване на ъпдейта Пингвин беше на 4 октомври 2013г. (преди 8 месеца). В момента сме в очакване на следващия рефреш.

Важно е да отбележим, че някои сайтове ще трябва да изчакат две Penguin обновявания, преди да се подобрят позициите им, в случай, че са били ухапани от ъпдейта. Една от причините за това е, че пълното обработване на disavow файловете на тези сайтове може да отнеме до 6 месеца.

Когато Google посети вашия URL и види disavow файл, търсачката прилага невидим таг nofollow на линковете, които сочат до вашия сайт.

Ако сте качили disavow файла си в края на септември 2013 и не сте отчели възстановяване на сайта си при обновяването на Пингвин в началото на октомври, вероятно във вашия disavow файл не са обходени достатъчно линкове. В такъв случай ще трябва да изчакате следващото обновяване на Penguin.


Причина 4. Вашият сайт няма (достатъчно) качествени връзки

Преди беше достатъчно към даден сайт да има много връзки от други сайтове, за да бъде класирането му в Google добро. Сега нещата са по-различни. Търсачката иска качество! А именно качество на връзките към сайтовете – колкото по-качествени и релевантни са линковете, сочещи към даден сайт, толкова по-нагоре е той в резултатите и шансовете му за наказание са по-малко.


Причина 5. Други фактори, които държат вашия сайт на назад

Google Penguin може да не е единственото нещо, което влошава класирането на вашия сайт. Има много сайтове, които са се срещали с Google Panda.

Panda е друг Google филтър, подобен на Penguin, оценяващ качеството на страниците на сайтовете (ONPage), а не качеството на връзките към него. Ако алгоритъмът на Panda се отрази на вашия сайт, тогава ще се наложи да отстранявате проблеми по страниците си. Ето повече информация за алгоритъма на Panda.

Възможно е да има и технически причини, които задържат сайта ви на недобри позиции при търсене в Google. Такива причини са например случайно неиндексиране на страницата, блокиране от robots.txt и зловреден софтуер. ТУК има доста обстоен списък с неща, които могат да бъдат причина за лошото класиране на вашия сайт и които не се дължат на Google наказание или обновяване на Penguin алгоритъма.

Пример Това са данни за сайт, който се е възстановил успешно след наказание от Penguin. Нещо повече – Google започва да вярва отново на неговите връзки – дори на новите!
penguin-doverie-za-vruzki По-често обаче се случва такова полувъзстановяване:
google-penguin-nedoverie-vruzki

Меджик Криейтив предлага оптимизация на сайт за търсачки. Свържете се с нас.
Back to top